Ajankohtaista


Yläpohjassa tarjolla lämmin koti hiiriperheelle

Lintujen ruokintalauta houkuttelee lintujen lisäksi niin hiiriä, rottia kuin oraviakin aterioimaan. Myös avonaiset jäteastiat kutsuvat vierailijoita luokseen. Ensimmäisten yöpakkasten tultua jyrsijät alkavat hakeutua lämpimiin tiloihin kylmyyttä karkuun. Mikäs sen parempi paikka viettää talvea, kuin lämpimässä yläpohjassa villojen välissä, lähellä ruokintapaikkaa? 

Suloisilta ja viattomilta näyttävät eläimet eivät silti ole tervetulleita vieraita taloon. Jyrsijöiden kanta kasvaa nopeasti ja sitä myöten myös niiden aiheuttamat tuhot. Yöllinen rapina seinän sisällä tai yläpohjassa on merkki siitä, että asialle tulisi viimeistään tehdä jotain!

Jyrsijät muodostavat onkaloita ja silppuavat eristeitä seinän sisällä, yläpohjassa ja mahdollisesti myös alapohjassa. Tällöin rakenteiden lämmöneristyskyky heikkenee. Vaurioita aiheuttaa myös jyrsijöiden jätökset ja virtsa, joista lähtee voimakas, pistävä haju. Rakenteiden sisälle kuolleet eläimet haisevat pitkään. Hajua voi olla vaikea poistaa, vaikka varsinaisesti jyrsijäongelmasta olisikin päästy eroon. Jyrsijät voivat myös aiheuttaa tulipaloriskin jyrsimällä kaapeleita ja johtoja.

Pahimmillaan jyrsijöiden aiheuttamat tuhot ovat niin mittavia, että ne edellyttävät laajoja rakenteiden purkutöitä ja eristeiden vaihtoa. Kustannukset ovat siten useita tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. 

 Jyrsijät pääsevät rakenteisiin hyvin pienistäkin koloista (jopa lyijykynän paksuisista) eikä kaikkien kulkureittien tukkiminen ole siten aina mahdollista. Huolehdi siis, että jyrsijäkanta pysyy kurissa! Mikäli jyrsijäkantaan ei tehoa ns.  vanhan ajan kostit, ota yhteyttä tuholaistorjujaan suurempien vaurioiden välttämiseksi. 

Alla kuva ulkoseinärakenteesta, jossa lämpökameralla tarkasteltuna havaittiin merkittäviä eristepuutteita. Ulkoseinään tehtiin rakenneavaus, jolloin nähtiin mineraalivillaeristeessä runsaasti onkaloita. Eristeitä poistettiin, jolloin havaittiin niiden oleva "silppua", jonka seassa on jyrsijöiden ulostetta sekä avauskohdassa myös kuollut hiiri. Jyrsijäkanta rakennuksen ympärillä oli kasvanut hyvin suureksi ja hiiret olivat asuttaneet talon kaikki lämmöneristeet. (Julkaistu 09/2019)

iso hiiri
Copyright © Sisäilmari 2018 | Sisäilmari: puh. 044 977 9559, email: toimisto(at)sisailmari.fi