Riskirakenne mietityttää



Meiltä Sisäilmarista kysytään usein riskirakenteista. Mitä tarkoittaa riskirakenne? Miksi jokin rakenne luokitellaan riskirakenteeksi?

Riskirakenteet on yleensä eri aikakausille tyypillisiä rakenteita, jotka on tehty rakentamisaikana vallitsevien käytäntöjen ja ohjeiden mukaisesti, sen aikaisen tiedon valossa. Nykytietämyksen mukaisesti riskirakenteita pidetään herkästi vaurioituvina eikä niitä siksi enää käytetä uudisrakentamisessa. Eri ikäisissä rakennuksissa on erilaisia riskirakenteita.

Mikä sitten tekee rakenteesta riskirakenteen? Riskirakenteet ovat usein kosteusteknisesti toimimattomia. Kosteus voi päästä rakenteeseen joko maaperästä kapillaarisesti, diffuusion vaikutuksesta ja ilmavirtausten mukana rakenteiden epätiiveyskohdista. Kun rakenteeseen pääsee kosteutta, voi olosuhteet muodostua otolliseksi mikrobikasvulle tai aikojen kuluessa lahovaurioille. Rakennetta voidaan tällöin pitää riskinä rakennuksen kunnolle ja terveelliselle sisäilmalle.

Aina riski kosteuden siirtymisestä rakenteeseen ei ole toteutunut, mutta riskirakenteen kunto olisi syytä varmistaa rakenneavausten, kosteusmittausten ja materiaalinäytteenottojen avulla. Asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä havaitut riskirakenne-huomiot olisi aina syytä ottaa vakavasti ja tutkituttaa rakenteenkunto mahdollisimman huolellisesti jo ennen kauppoja. Tämä on sekä myyjän että ostajan etu.

Alla olevasta linkistä voit lukea lisää riskirakenteista sekä ostajan selonottovelvollisuudesta. Linkin takana myös valtavasti muita esimerkkejä asuntokauppatilanteisiin liittyen, joten käykäähän tutustumassa!

https://www.asuntokaupanvirheet.fi/riskirakenne
Copyright © Sisäilmari 2018 | Sisäilmari: puh. 044 977 9559, email: toimisto(at)sisailmari.fi