Ajankohtaista


Hyvällä hygienialla ja positiivisella otteella eteenpäin!

Sisäilmarin toiminta jatkuu koronavirusepidemiasta huolimatta. Haluamme palvella asiakkaitamme vastuullisesti, joten noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia ja pyrimme välttämään läheistä kontaktia sekä kättelyä tervehdittäessä.  

Tavanomaisestikin näytteenottojen luotettavuuden varmistamiseksi ja kontaminaation välttämiseksi puhdistamme kaikki näytteenottovälineet näytteenottojen välissä Isopropyylialkoholilla. Lisäksi käytämme henkilökohtaisia suojavälineitä, mm. kertakäyttökäsineitä. Korostamme näitä toimenpiteitä koronavirusepidemian aikana entisestään viruksen leviämisen rajoittamiseksi. 

Toivomme asiakkailtamme yhteydenottoa ennen tutkimuksia, mikäli teillä on ollut flunssan oireita tai olette matkustaneen kahden viikon sisällä ulkomailla. Seuraamme viranomaisten tiedotuksia ja teemme tarvittaessa muutoksia toimintamalleihimme, joista informoimme sitten erikseen.

Teemme jokaisesta kohteestamme lähtöaineiston perusteella riskitarkastelun sekä kustannusarvion suosittelemistamme tutkimuksista.  Nyt onkin hyvä aika laittaa lähtöaineistot (esimerkiksi asuntokaupan kuntotarkastusraportti, homekoiraraportti, rakennepiirustuksia, valokuvia...) meille tulemaan, niin laadimme teille tarjouksen tutkimuksista. Tarjous ei sido teitä mihinkään, mutta toimii hyvänä apuna suunniteltaessa kiinteistön kunnostamiseen ja huoltoon liittyviä toimenpiteitä! (Julkaistu 16.3.2020)

Kesämökinhajuiset terveiset

Kesämökkikausi alkaa kohta kolkuttelemaan ovella ja pian on aika laittaa mökki talven jäljiltä kesäkuntoon. Etelä-Suomen pitkä ja kostea syksy (ja tänä vuonna myös talvi) on mökkien rakenteiden kannalta haastavaa aikaa. Kesämökin talviajan peruslämmöstä keskustellaan paljon ja mielipiteitä sopivan lämpötilan valitsemiseksi on useita.

Valitettavan usein kuulemme ihmisten kertovan kesämökin hajuisista tekstiileistä, jotka mökkiviikonlopun jälkeen tuodaan tuliaisina kotiin pestäväksi. Vaikka kesämökin hajuun liittyy myös monia positiivisia tunteita, lomafiilistä, rentoa yhdessäoloa ja kesäjuhlia, voi tunkkainen haju kertoa esimerkiksi rakenteiden sisällä olevista mikrobivaurioista. 

Kesämökin alapohjarakenteena on usein puurakenteinen, tuulettuva alapohja tai yläpuolelta puukoolattu ja lämmöneristetty betonilaatta. Nykytietämyksen mukaisesti kyseisiä rakenteita pidetään riskirakenteina eli herkästi vaurioituvina rakenteina (alapohjarakenteissa tyypillisiä riskirakenteita ovat betonilaatan päälle koolatut puurakenteiset lattiat ja huonosti tuulettuvat rossipohjaiset, puurakenteiset alapohjat). Aistinvaraisesti suoritettujen tarkastelujen perusteella voidaan saada viitteitä vaurioista, mutta esimerkiksi mineraalivillaeristeessä voi olla mikrobikasvua, vaikka se aistinvaraisesti näyttäisikin siistiltä ja vaurioitumattomalta.

Huolettomien mökkireissujen varmistamiseksi kannattaa mökin rakenteiden kunto selvittää hyvissä ajoin ja jättää mökinhajuiset vaatteet historiaan tulevana kesänä. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan teidän kesämökinne tilanne! (Julkaistu 02/2020)
mokki

Sisäilmari suosii paikallista!

Me Sisäilmarissa haluamme osaltamme tukea pieniä ja paikallisia yrityksiä, jonka vuoksi käytämme mahdollisuuksien mukaan heidän palveluitaan; niin lounastaessamme, työkalu- ja tarvikehankinnoissa kuin muissakin yhteistyökuvioissa.

Peräkärrymme sai lähiaikoina uuden ilmeen, kun Tarrataivaan (https://www.tarrataivas.fi/) Aino toteutti siihen laadukkaat teippaukset! Isot kiitokset ja vahvat suositukset kaikenlaisiin teippaustarpeisiin. (Julkaistu 01/2020)
Teippaukset

ARA-avustus rakennusten kuntotutkimuksiin ja perusparannuksen suunnitteluun

Tiesitkö, että 1.1.2020 alkaen on ollut mahdollista hakea ARA:sta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) avustusta sisäilmaongelmaisten asuinrakennusten kuntotutkimuksiin sekä näiden perusparannusten suunnittelukustannuksiin? Avustus perustuu hallitusohjelmaan kirjattuun tavoitteeseen rakentamisen laadun parantamisesta ja sisäilmaongelmien vähentämisestä.

Avustuksen tavoitteena on edistää suunnitelmallista kiinteistönpitoa, rakennuskannan laadun ylläpitoa sekä tukea ja kannustaa omistajia toteuttamaan kiinteistöjen korjauksia. Sisäilman laatu on tärkeä osa tätä. ARA-avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista. Avustusta myönnetään yksityisille omakotitalojen omistajille sekä taloyhtiöille silloin, kun epäillään sisäilmaongelmaa, esimerkiksi kosteus- tai mikrobivaurioita.

Avustusta saadakseen tulee ennen tutkimusten aloittamista hakea ARA:sta aloituslupaa. Aloituslupahakemuksessa tulee olla esitetty kustannusarvio tutkimuskustannuksista sekä tutkijan pätevyyden osoittava todistus. ARA-avustuksen saamiseksi tutkimusten tekijällä tulee olla asumisterveysasetuksen (545/2015) mukainen pätevyys eli esimerkiksi rakennusterveysasiantuntijan sertifiointi. Aloituslupa on mahdollista saada noin kahdessa työpäivässä, mutta alkuvaiheessa on hyvä varautua hieman pidempiin käsittelyaikoihin.

Aloitusluvan lisäksi tulee tehdä varsinainen avustushakemus ja mikäli avustushakemuksen päätös on myönteinen, avustus maksetaan yhdessä erässä avustettavien toimenpiteiden valmistumisen jälkeen. Lisätietoja avustuksesta ja avustusohjeet (joihin kannattaa tutustua huolella) löytyvät ARA:n sivuilta: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Korjausavustukset/Kuntotutkimus_ja_perusparannuksen_suunnittelu

Mikäli epäilet sisäilmaan liittyvää ongelmaa, ole yhteydessä meihin, niin kartoitetaan tilanne. Laadimme juuri teidän kohteeseenne suositeltavista tutkimuksista kustannusarvion, jonka voitte toimittaa ARA:an aloituslupaa varten.  (Julkaistu 01/2020)

sanomalehti

 

Kohti terveellisempää, turvallisempaa ja pitkäikäisempää rakennuskantaa

Vaikka työmme on useimmiten jo olemassa olevien rakennusten tutkimista ja korjaustapavaihtoehtojen puntarointia, teemme työtä myös uudisrakentamisen parissa. 

Jotta rakentamisen laatuun ja tulevaan rakennuskantaan voidaan vaikuttaa, pitää rakennusprosessi pilkkoa pieniksi paloiksi ja uskaltaa kyseenalaistaa asioita; miksi näin tehdään, voisiko tämän tehdä toisella tavalla?

Rakennuksen pitkäikäisyyteen vaikuttaa tehdyt huoltotoimenpiteet ja jotta tavanomaisten huoltotoimenpiteiden tekeminen olisi mahdollista kenelle tahansa, tulee huollettavuuteen kiinnittää erityistä huomiota jo rakentamisaikana. Esimerkiksi kulkuluukun sijoittaminen yläpohjaan kuulostaa aivan yksinkertaiselta asialta, mutta käytännössä (kokemuksen perusteella!) monissa kohteissa kulkuluukut ovat niin hankalassa paikassa, ettei yläpohjaan pääse ilman telineiden rakentamista, varsinkaan, jos yläpohjassa pitäisi tehdä huoltotoimenpiteitä ja ottaa työkaluja tai materiaaleja mukaan. Tällöin saattaa olla tilanne, että kukaan ei käy yläpohjassa rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Tai vaihtoehtoisesti ryömintätilaisen alapohjan kulkuluukun sijoitus on keskellä eteistä tai vaatehuonetta, juuri niiden kenkätelineiden ja vaaterekkien alapuolella. Kun vihdoin kulkuluukun saa kaivettua esille, sen avaamiseen tarvitsisi vähintäänkin voimamiestä.  Rakentamisvaiheessa ei olisi myöskään kovin suuri työ sähköistää alapohjaa siten, että siellä olisi huoltovalaistus ja pari pistorasiaa. Käytännössä näin ei aina tehdä, vaikka sähköistys huoltotoimenpiteitä helpottaisikin.

Tai ilmanvaihtokoneen raitisilma-aukon sijoitus. Taitaitaitai...Kynnys huolto- ja tarkistustoimenpiteiden tekemiseen on aina suurempi, jos asiat ovat monimutkaisia ja vaativat paljon esivalmisteluja. 

Monet nykyisin yleisesti käytössä olevat rakenneratkaisut toimivat varmasti tavanomaisissa käyttötilanteissa. On kuitenkin syytä huomioida myös poikkeustilanteet; miten rakennus käyttäytyy, jos ilmanvaihtokoneet eivät jostain syystä toimikaan? Mitä jos rakennus on jossakin vaiheessa käyttöä voimakkaasti yli- tai alipaineinen? Entä miten rakennus kestää voimakasta viistosadetta tai tulvivaa katualuetta? 

Vastaavanlaisia asioita pohdimme mm. Kirstulanrinteessä, jossa olemme rakentajien mukana rakennusprosessin alusta alkaen. Voit seurata Kirstulanrinteen tapahtumia rakentajien blogista: https://kirstulanrinne.blogspot.com/ tai Instagramista https://www.instagram.com/kirstulanrinne/ 
(julkaistu 11/2019)
Kirstulanrinne


Copyright © Sisäilmari 2018 | Sisäilmari: puh. 044 977 9559, email: toimisto(at)sisailmari.fi