Ajankohtaista


Eräs asiakastarina

Home- ja sisäilmaongelmat koskettavat useita meistä, mutta harvat tietävät,  miten kannattaa toimia niiden osuessa omalle kohdalle. Jokaisen kohteen rakenneratkaisut ovat erilaisia, vaurioiden laajudet vaihtelevat, korjausvaihtoehtoja on useita ja asuntokauppatilanteessa voidaan joutua pohtimaan hinnanalennusta tai kaupan purkua.  Päällimmäisenä on kuitenkin yleensä mielessä oma ja läheisten terveys sekä sisäilmaongelmien vaikutus niihin.

Koko prosessin läpikäyminen kuluttaa paljon henkisiä voimavaroja, mutta myös kustannukset saattavat yllättää. Meidän tavoitteemme on pysyä aina antamassamme kustannusarviossa ja tukea asiakkaitamme koko prosessin läpiviemisessä. 

Saimme tänään aamulla asiakkaaltamme hänen kirjoittamansa asiakastarinan, joka vahvistaa uskoamme siitä, että toimintatapamme on oikea ja palvelullemme on tarvetta.  

"Kokonaisuudessaan olemme erittäin tyytyväisiä Sisäilmari Oy:n palveluun. Löysin Sisäilmarin Google-haun kautta ja kotisivujen perusteella päätin ottaa yhteyttä: Laitoin vain Caritalle sähköpostia, jossa kerroin melko kattavasti tilanteemme. Vastauksen sain todella nopeasti. Caritan vastaukset olivat jo heti alusta lähtien hyvin laajoja ja asiantuntevia. Aiempien kokemuksiemme perusteella tuntui, että alan asiantuntijoilta ei paljon vastauksia saa ennen kuin raha on liikkunut. Tässä alkukartoituksessa sähköpostilla Carita oli antanut jo paljon arvokasta informaatiota ja aikaansa meille asiakkaana ennen kuin olimme edes tavanneet. Saimme myös selkeän tarjouksen, jossa kerrottiin, mitä talostamme tultaisiin tutkimaan ja miksi. Tämä tapahtui jo ennen ensimmäistä käyntiä. Olin lähettänyt Caritalle sähköpostilla kattavat lähtötiedot, kaikki aiemmat raportit talosta sekä pohjapiirustukset, sikäli kun niitä vanhasta talosta oli saatavilla. Hinnoitteluperusteet esitettiin selkeästi tunti- ja tutkimushinnoin. Tein jonkin verran vertailua toimijoiden kesken ja Sisäilmarin hinnoittelu oli ehdottomasti selkein ja edukkain. Päädyimme valitsemaan Sisäilmarin, koska palvelu oli alusta asti asiantuntevaa ja ripeää. Sain aina vastauksen, kun jotakin kysyin ja Carita herätti minussa vahvaa luottamusta. Tuli vain sellainen olo, että tästä tulee hyvä ja vihdoin saamme apua ja asiaamme eteenpäin.

Carita ja Timo saapuivat tutkimaan taloamme sovitusti, muutaman viikon sisällä ensimmäisestä yhteydenotosta. Olin itse tuona päivänä etätöissä, mutta lähinnä siltä varalta, jos jotakin lisätietoja tms. olisi talosta tarvittu tutkimusvaiheessa. Kiersimme aluksi yhdessä koko talon läpi ja kävimme läpi talon riskirakenteita. Carita ja Timo tekivät myös aistinvaraista tutkimusta ja heti alusta oli hajun perusteella selvää, että talossamme jonkinasteista mikrobikasvustoa on. Kun talo oli kierretty, Carita keskusteli, josko talon remontoidusta rossipohjasta otettaisiin myös näytteet, vaikka nämä eivät olleet alkuperäisessä tarjouksessa. Tuossa osassa taloa haju oli kuitenkin sen verran voimakas ja alapohjasta kävi ilmi, että rossipohjan kolme sivua olivat tukittu siten, että alapohja ei tuulettunut käytännössä ollenkaan. Pyysin myös, että kahdesta talomme laajennusosasta molemmista otettaisiin kreosoottinäytteet. Nämä paikan päällä todetut näytetarpeet eivät nostaneet tarjouksen hintaa ilmoitetun hintahaarukan ylärajan yli. Olin erittäin tyytyväinen näytteenottopäivän toimintaan. Carita ja Timo olivat hyvin asiantuntevia ja keskustelivat kanssani talosta siten, että minäkin maallikkona ymmärsin täysin, mistä puhutaan. Sain myös vihdoin ymmärrystä ja tukea hankalaan ja melko yksinäiseltäkin tuntuvaan tilanteeseen, kun olin lähipiirissämme ainoa, joka epäili talomme kuntoa. Tutkimuspäivä venyi hieman, mutta se ei tuntunut Caritaa ja Timoa haittaavan. Rakenneavauskohdat käytiin läpi yhdessä ja Timo teki kaikki rakenneavaukset siististi ja huomaamattomiin paikkoihin. Rakenneavauskohdat päätettiin etukäteen yhdessä.

Raportin saimme sovitussa aikataulussa. Labratuloksissa kesti hieman pidempään kuin olin ehkä ajatellut, mutta tähän Sisäilmari ei tietenkään pystynyt vaikuttamaan. Labratuloksissa kesti noin kolme viikkoa ja noin viikon kuluttua siitä Carita sai raportin meille valmiiksi ja toimitti sen sähköpostiini. Olimme yhteydessä tuon kuukauden aikana sekä sähköpostilla että puhelimitse Caritan kanssa ja aina sain vastauksen mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Osa labratuloksista tuli muistaakseni hieman aiemmin ja Carita soitti näistä minulle heti. Samoin loppujen labratulosten saapuessa, Carita ilmoitti tulokset minulle heti puhelimella, jolloin sain tietää talomme tilanteen niin nopeasti kuin mahdollista.

Raportti oli hyvin laaja ja kaikki ongelma-alueet oli selvitetty raportissa kattavasti. Raportti oli myös selkeä ja maallikollekin helposti ymmärrettävä. Labratuloksissa oli pieni osoitevirhe talomme osoitteen osalta ja otin Caritaan yhteyttä. Carita hoiti yhteydenpidon tutkimuslaboratorioon ja osoite korjattiin lopulliselle raportille, jonka Carita toimitti minulle nopeasti. Detaljitason korjaussuunnittelua Caritan raportti ei sisältänyt, mutta tämä oli meillä tiedossa jo ennen yhteistyön tilaamista.

Kaiken kaikkiaan koko yhteistyö Sisäilmarin kanssa oli kaikilta osa-alueiltaan onnistunut. Talomme paljastui olevan alapohjistaan mikrobivaurioitunut ja lähdimme tästä viemään prosessia eteenpäin asianajajan kanssa. Sain sekä Caritalta että Timolta puhelimitse tukea tilanteeseemme ja vinkkejä, miten hoitaa asiaa eteenpäin. Keskustelimme useampaan otteeseen puhelimessa talomme tuloksista ja sain kaivattua tukea tilanteeseemme niin Caritalta kuin Timolta. He kertoivat myös vastaavista kohteista ja niiden lopputuloksista luoden uskoa siihen, että asiat kyllä järjestyvät. Kustannusarviossa pysyttiin koko prosessin ajan. Arvosanaksi koko yhteistyöstä annan 6/5! Kiitos! "  (Julkaistu 12.5.2020)


 

Hyvällä hygienialla ja positiivisella otteella eteenpäin!

Sisäilmarin toiminta jatkuu koronavirusepidemiasta huolimatta. Haluamme palvella asiakkaitamme vastuullisesti, joten noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia ja pyrimme välttämään läheistä kontaktia sekä kättelyä tervehdittäessä.  

Tavanomaisestikin näytteenottojen luotettavuuden varmistamiseksi ja kontaminaation välttämiseksi puhdistamme kaikki näytteenottovälineet näytteenottojen välissä Isopropyylialkoholilla. Lisäksi käytämme henkilökohtaisia suojavälineitä, mm. kertakäyttökäsineitä. Korostamme näitä toimenpiteitä koronavirusepidemian aikana entisestään viruksen leviämisen rajoittamiseksi. 

Toivomme asiakkailtamme yhteydenottoa ennen tutkimuksia, mikäli teillä on ollut flunssan oireita tai olette matkustaneen kahden viikon sisällä ulkomailla. Seuraamme viranomaisten tiedotuksia ja teemme tarvittaessa muutoksia toimintamalleihimme, joista informoimme sitten erikseen.

Teemme jokaisesta kohteestamme lähtöaineiston perusteella riskitarkastelun sekä kustannusarvion suosittelemistamme tutkimuksista.  Nyt onkin hyvä aika laittaa lähtöaineistot (esimerkiksi asuntokaupan kuntotarkastusraportti, homekoiraraportti, rakennepiirustuksia, valokuvia...) meille tulemaan, niin laadimme teille tarjouksen tutkimuksista. Tarjous ei sido teitä mihinkään, mutta toimii hyvänä apuna suunniteltaessa kiinteistön kunnostamiseen ja huoltoon liittyviä toimenpiteitä! (Julkaistu 16.3.2020)

Kesämökinhajuiset terveiset

Kesämökkikausi alkaa kohta kolkuttelemaan ovella ja pian on aika laittaa mökki talven jäljiltä kesäkuntoon. Etelä-Suomen pitkä ja kostea syksy (ja tänä vuonna myös talvi) on mökkien rakenteiden kannalta haastavaa aikaa. Kesämökin talviajan peruslämmöstä keskustellaan paljon ja mielipiteitä sopivan lämpötilan valitsemiseksi on useita.

Valitettavan usein kuulemme ihmisten kertovan kesämökin hajuisista tekstiileistä, jotka mökkiviikonlopun jälkeen tuodaan tuliaisina kotiin pestäväksi. Vaikka kesämökin hajuun liittyy myös monia positiivisia tunteita, lomafiilistä, rentoa yhdessäoloa ja kesäjuhlia, voi tunkkainen haju kertoa esimerkiksi rakenteiden sisällä olevista mikrobivaurioista. 

Kesämökin alapohjarakenteena on usein puurakenteinen, tuulettuva alapohja tai yläpuolelta puukoolattu ja lämmöneristetty betonilaatta. Nykytietämyksen mukaisesti kyseisiä rakenteita pidetään riskirakenteina eli herkästi vaurioituvina rakenteina (alapohjarakenteissa tyypillisiä riskirakenteita ovat betonilaatan päälle koolatut puurakenteiset lattiat ja huonosti tuulettuvat rossipohjaiset, puurakenteiset alapohjat). Aistinvaraisesti suoritettujen tarkastelujen perusteella voidaan saada viitteitä vaurioista, mutta esimerkiksi mineraalivillaeristeessä voi olla mikrobikasvua, vaikka se aistinvaraisesti näyttäisikin siistiltä ja vaurioitumattomalta.

Huolettomien mökkireissujen varmistamiseksi kannattaa mökin rakenteiden kunto selvittää hyvissä ajoin ja jättää mökinhajuiset vaatteet historiaan tulevana kesänä. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan teidän kesämökinne tilanne! (Julkaistu 02/2020)
mokki

Sisäilmari suosii paikallista!

Me Sisäilmarissa haluamme osaltamme tukea pieniä ja paikallisia yrityksiä, jonka vuoksi käytämme mahdollisuuksien mukaan heidän palveluitaan; niin lounastaessamme, työkalu- ja tarvikehankinnoissa kuin muissakin yhteistyökuvioissa.

Peräkärrymme sai lähiaikoina uuden ilmeen, kun Tarrataivaan (https://www.tarrataivas.fi/) Aino toteutti siihen laadukkaat teippaukset! Isot kiitokset ja vahvat suositukset kaikenlaisiin teippaustarpeisiin. (Julkaistu 01/2020)
Teippaukset

ARA-avustus rakennusten kuntotutkimuksiin ja perusparannuksen suunnitteluun

Tiesitkö, että 1.1.2020 alkaen on ollut mahdollista hakea ARA:sta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) avustusta sisäilmaongelmaisten asuinrakennusten kuntotutkimuksiin sekä näiden perusparannusten suunnittelukustannuksiin? Avustus perustuu hallitusohjelmaan kirjattuun tavoitteeseen rakentamisen laadun parantamisesta ja sisäilmaongelmien vähentämisestä.

Avustuksen tavoitteena on edistää suunnitelmallista kiinteistönpitoa, rakennuskannan laadun ylläpitoa sekä tukea ja kannustaa omistajia toteuttamaan kiinteistöjen korjauksia. Sisäilman laatu on tärkeä osa tätä. ARA-avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista. Avustusta myönnetään yksityisille omakotitalojen omistajille sekä taloyhtiöille silloin, kun epäillään sisäilmaongelmaa, esimerkiksi kosteus- tai mikrobivaurioita.

Avustusta saadakseen tulee ennen tutkimusten aloittamista hakea ARA:sta aloituslupaa. Aloituslupahakemuksessa tulee olla esitetty kustannusarvio tutkimuskustannuksista sekä tutkijan pätevyyden osoittava todistus. ARA-avustuksen saamiseksi tutkimusten tekijällä tulee olla asumisterveysasetuksen (545/2015) mukainen pätevyys eli esimerkiksi rakennusterveysasiantuntijan sertifiointi. Aloituslupa on mahdollista saada noin kahdessa työpäivässä, mutta alkuvaiheessa on hyvä varautua hieman pidempiin käsittelyaikoihin.

Aloitusluvan lisäksi tulee tehdä varsinainen avustushakemus ja mikäli avustushakemuksen päätös on myönteinen, avustus maksetaan yhdessä erässä avustettavien toimenpiteiden valmistumisen jälkeen. Lisätietoja avustuksesta ja avustusohjeet (joihin kannattaa tutustua huolella) löytyvät ARA:n sivuilta: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Korjausavustukset/Kuntotutkimus_ja_perusparannuksen_suunnittelu

Mikäli epäilet sisäilmaan liittyvää ongelmaa, ole yhteydessä meihin, niin kartoitetaan tilanne. Laadimme juuri teidän kohteeseenne suositeltavista tutkimuksista kustannusarvion, jonka voitte toimittaa ARA:an aloituslupaa varten.  (Julkaistu 01/2020)

sanomalehti

 

Copyright © Sisäilmari 2018 | Sisäilmari: puh. 044 977 9559, email: toimisto(at)sisailmari.fi