Ajankohtaista


Yläpohjassa tarjolla lämmin koti hiiriperheelle

Lintujen ruokintalauta houkuttelee lintujen lisäksi niin hiiriä, rottia kuin oraviakin aterioimaan. Myös avonaiset jäteastiat kutsuvat vierailijoita luokseen. Ensimmäisten yöpakkasten tultua jyrsijät alkavat hakeutua lämpimiin tiloihin kylmyyttä karkuun. Mikäs sen parempi paikka viettää talvea, kuin lämpimässä yläpohjassa villojen välissä, lähellä ruokintapaikkaa? 

Suloisilta ja viattomilta näyttävät eläimet eivät silti ole tervetulleita vieraita taloon. Jyrsijöiden kanta kasvaa nopeasti ja sitä myöten myös niiden aiheuttamat tuhot. Yöllinen rapina seinän sisällä tai yläpohjassa on merkki siitä, että asialle tulisi viimeistään tehdä jotain!

Jyrsijät muodostavat onkaloita ja silppuavat eristeitä seinän sisällä, yläpohjassa ja mahdollisesti myös alapohjassa. Tällöin rakenteiden lämmöneristyskyky heikkenee. Vaurioita aiheuttaa myös jyrsijöiden jätökset ja virtsa, joista lähtee voimakas, pistävä haju. Rakenteiden sisälle kuolleet eläimet haisevat pitkään. Hajua voi olla vaikea poistaa, vaikka varsinaisesti jyrsijäongelmasta olisikin päästy eroon. Jyrsijät voivat myös aiheuttaa tulipaloriskin jyrsimällä kaapeleita ja johtoja.

Pahimmillaan jyrsijöiden aiheuttamat tuhot ovat niin mittavia, että ne edellyttävät laajoja rakenteiden purkutöitä ja eristeiden vaihtoa. Kustannukset ovat siten useita tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. 

 Jyrsijät pääsevät rakenteisiin hyvin pienistäkin koloista (jopa lyijykynän paksuisista) eikä kaikkien kulkureittien tukkiminen ole siten aina mahdollista. Huolehdi siis, että jyrsijäkanta pysyy kurissa! Mikäli jyrsijäkantaan ei tehoa ns.  vanhan ajan kostit, ota yhteyttä tuholaistorjujaan suurempien vaurioiden välttämiseksi. 

Alla kuva ulkoseinärakenteesta, jossa lämpökameralla tarkasteltuna havaittiin merkittäviä eristepuutteita. Ulkoseinään tehtiin rakenneavaus, jolloin nähtiin mineraalivillaeristeessä runsaasti onkaloita. Eristeitä poistettiin, jolloin havaittiin niiden oleva "silppua", jonka seassa on jyrsijöiden ulostetta sekä avauskohdassa myös kuollut hiiri. Jyrsijäkanta rakennuksen ympärillä oli kasvanut hyvin suureksi ja hiiret olivat asuttaneet talon kaikki lämmöneristeet. 

iso hiiri

Tarkkana asuntokaupan kuntotarkastuksissa

Suureen osaan tutkimistamme omakotitaloista on tehty aiemmin jonkinlainen kuntotarkastus asuntokauppaa varten. Kuntotarkastukset asuntokaupparintamalla ovat hyvin kirjavia eikä tarkastuksia ole aina tehty noudattaen "Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä KH 90-00394" -ohjeistusta. Asuntokauppaan liittyviä kuntotarkastuksia markkinoidaan monilla eri nimillä;  asuntokaupan kuntotarkastus, kuntokartoitus, kunnon arviointi, kunnon selvittäminen asuntokauppaa varten jne, jolloin tarkastuksen sisällöt ja suorittajat voivat poiketa merkittävästikin "Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä KH 90-00394" -ohjeistuksen mukaisesta tarkastuksesta.

Asuntokauppaan liittyvä kuntotarkastus on useimmiten pintapuolinen ja huolellisesti tehtynäkin vaatii yleensä vielä lisäselvityksiä, joko myyjän tai mahdollisen ostajan toimesta. Lisäselvitykset ovat usein rakenneavauksia ja materiaalinäytteenottoja riskirakenteista, joiden kohdalla voi asuntokaupan kuntotarkastuksen raportissa lukea esim. että "riskirakenne, suositellaan lisätutkimuksia, korjaustarve riippuu lisätutkimuksissa esiin tulleista asioista". 

Harmittavan usein osapuolet (myyjät ja ostajat) sivuuttavat kyseisen lisätutkimustarpeen, jotta kaupat onnistuisivat mahdollisimman nopeasti. Tarkastaja voi myös suullisesti kommentoida rakenteen "näyttävän hyvältä", tai "olevan kuiva",  jolloin osapuolille jää käsitys kaiken olevan kunnossa. 

Valitettava tosiasia on, että mikrobikasvua näkee hyvin harvoin pelkällä silmällä. Vaikka olemme tutkineet satoja kohteita, emme ole vielä törmänneet mineraalivillaeristeeseen, jonka olisimme voineet  varmuudella silmämääräisesti todeta olevan "kunnossa" tai "mikrobivaurioitunut". Mikrobikasvun rakenteessa saa selville luotettavimmin laboratorioanalyysien avulla. Mikrobikasvu rakenteessa on mahdollinen, vaikka rakenne tarkastushetkellä olisikin rutikuiva. 

Haluaisimmekin, että osapuolet kiinnittäisivät enemmän huomioita kustannuksiltaan merkittäviin korjaustarpeisiin (erityisesti riskirakenteiden osalta) sen sijaan, että huomio kohdistuu merkityksettömiin ja kustannuksiltaan pieniin korjaustarpeisiin, esimerkiksi "väliovet ovat huonokuntoisia". Väliovien vaihto on helppoa ja niiden kanssa todennäköisesti pystyy elämään, vaikka kunto ei ihan priimaa olisikaan. Sen sijaan mikrobivaurioituneiden rakenneosien kanssa eläminen on paljon vaikeampaa ja altistuminen pidempikestoisesti voi johtaa sairastumiseen. Myös mikrobivaurioituneiden rakenteiden korjauskustannukset ovat usein merkittäviä ja tämä olisi hyvä olla tiedossa jo asuntokauppaa tehdessä. 

Miten sitten välttää asuntokaupan kuntotarkastukseen liittyvät sudenkuopat?
- Valitse itse asuntokaupan kuntotarkastaja (välittäjän suosittelema ei aina ole se tarkin vaihtoehto) 
- Selvitä etukäteen, miten tarkastaja kuntotarkastuksen tekee?
- Mikäli tarkastaja suosittelee jatkotutkimuksia, sopikaa osapuolten (myyjä/ostaja) kanssa, miten tutkimusten kustannukset jaetaan ja miten toimitaan, jos vaurioita löytyykin?
- Valitkaa pätevä kuntotutkija. Suositeltavaa olisi, että tutkimuksissa olisi osallisena sertifioitu rakennusterveysasiantuntija
- Mikäli asuntokaupan kuntotarkastusraportti vaikuttaa epäselvältä, voitte aina kysyä apua (esimerkiksi meiltä!) sen tulkintaan. Myös asuntokauppariitoihin erikoistuneet juristit lukevat asuntokaupan kuntotarkastuksia jo ennen asuntokauppoja, jolloin voidaan sopia tarkastuksissa tehtyjen havaintojen osalta vastuunjaosta. 


Alla olevassa kuvassa kylpyhuoneen seinärakenne, jossa ei asuntokaupan kuntotarkastuksen perusteella havaittu vaurioita. Rakenne oli pintakosteudenilmaisimella kuiva, sillä kosteusvaurio oli tapahtunut jo kauan aikaa sitten. Rakenne itsessään oli kuitenkin mikrobi- ja lahovaurioitunut. 

kph


Kesälomalla!

Vaikka töitä on mukava tehdä kesähelteelläkin, koitamme huilahtaa seuraavat pari viikkoa ja palata täysillä takaisin työn touhuun maanantaina 12.8.2019. Sähköpostia luemme loman aikana säännöllisen epäsäännöllisesti, joten maltathan odottaa vastausta! Nautinnollista kesää,

toivottaa Carita ja Timo

kesa

Maalis-toukokuu 2019

Kevät on mennyt nopeasti ja kohteita on riittänyt! Mielenkiintoista työstä tekee sen monipuolisuus; kohteet eivät ole ikinä keskenään samanlaisia, joten jokaiseen kohteeseen on mentävä "tuntosarvet pystyssä", jotta voidaan löytää sisäilman laatuun merkittävimmin vaikuttavat tekijät.  

Olemme myös ottaneet kevään aikana harppauksen uudelle osa-alueelle; ilmanvaihdon pariin. Monissa tutkimissamme kohteissa on ongelmia ilmanvaihdon toiminnan kanssa, erityisesti painovoimaisen ja koneellisen poistoilmanvaihdon kohteissa. Aiemmin olemme suositelleet tutkimustemme jatkotoimenpiteinä parantamaan ilmanvaihtoa, mutta emme ole pystyneet varmistamaan tehtyjen toimenpiteiden onnistumista. Tästä syystä päätimme alkaa tarjoamaan asiakkaillemme Mobair- ja Mitsubishi Electric Lossnay-ilmanvaihtotuotteita ns. avaimet käteen pakettina.  Nyt meillä on mahdollisuus varmistaa ilmanvaihdon parannustoimenpiteet ja  laitteiden oikeanlainen asennus! Kysy sinäkin tarjousta!

Alla listausta kohteista, joissa olemme maalis-toukokuussa selvitelleet sisäilmaan liittyviä ongelmia;

 2000-luvun kerrostalo Espoossa
 2000-luvun teollisuuskiinteistö Helsingissä
 1980-luvun omakotitalo Hämeenlinnassa
 1970-luvun rivitalo Espoossa
 1980-luvun omakotitalo Janakkalassa
 1970-luvun omakotitalo Hattulassa
 1980-luvun omakotitalo Vihdissä
 1980-luvun rivitalo Tammisaaressa
1980-luvun rivitalo Kirkkonummella
1980-luvun omakotitalo Forssassa
2010-luvun rivitalo Hämeenlinnassa
1990-luvun rivitalo Hämeenlinnassa
1970-luvun toimistokiinteistö Helsingissä
2010-luvun julkinen rakennus pääkaupunkiseudulla
1980-luvun liiketila Järvenpäässä
1930-luvun kerrostalo Hämeenlinnassa
1950-luvun omakotitalo Hyvinkäällä
1970-luvun rivitalo Hämeenlinnassa
1940-luvun omakotitalo Sastamalassa
1930-luvun liiketila Hangossa
1980-luvun koulukiinteistö uudellamaalla
1930-luvun koulukiinteistö uudellamaalla
2000-luvun rivitalo Helsingissä
1970-luvun liiketila Tammisaaressa
1990-luvun kerrostalo Helsingissä
1980-luvun omakotitalo Keravalla
1930-luvun liiketila Helsingissä
1950-luvun kerrostalo Helsingissä
2000-luvun omakotitalo Ylöjärvellä
1980-luvun liikehuoneisto Tammisaaressa
1990-luvun liikehuoneisto Hangossa
1980-luvun omakotitalo Helsingissä
1950-luvun kerrostalo Helsingissä
1940-luvun omakotitalo Akaassa

Edellisten lisäksi olemme tehneet uudisrakennusten merkkiainetutkimuksia ilmatiiveyden laadunvarmistukseksi sekä ilmanvaihdon parannustöitä useissa kohteissa. Alla kuva kauniisti remontoidusta rintamamiestalosta, jonka painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa parannettiin ensimmäisen kerroksen osalta Mobair 2030S -tuloilmapäätelaitteilla ja toisen kerroksen osalta Lossnay VL50-ilmanvaihtolaitteilla. 

2

Lomailemme!

Kevat

Viime vuoden kesälomasta on vierähtänyt jo tovi, joten nyt on tullut Sisäilmarin väen aika pitää pieni kevätloma. Palaamme työn touhuun jälleen 2.5.2019!
Copyright © Sisäilmari 2018 | Sisäilmari: puh. 044 977 9559, email: toimisto(at)sisailmari.fi